LaserGRBL használati útmutató

LaserGRBL rövid használati útmutató

Letöltés és telepítés

A LaserGRBL szoftver letöltése és telepítése nagyon egyszerű. Töltsd le innen: https://www.oracity.hu/Leiras+szoftver.zip vagy látogass el a hivatalos weboldalra (https://lasergrbl.com/download/) és kattints a "Download" gombra a főoldalon. Ezután kövesd az utasításokat a szoftver telepítéséhez. A telepítés után indítsd el a programot. A program magyar nyelvű, könnyen használható.

Csatlakoztatás a lézergravírozóhoz

A LaserGRBL használatához először csatlakoztatnod kell a lézergravírozód a számítógépedhez. Ehhez használhatod a USB-kábelt, amelyet a csomagban találsz, vagy egy másik megfelelő kábelt. Csatlakoztasd a kábelt a lézergravírozóhoz, majd a számítógépedhez.

Beállítások

A LaserGRBL-nél az első dolog, amit be kell állítani, az USB csatlakozás. A "Port" menüpontban válaszd ki azt az USB portot, amelyhez a lézergravírozó csatlakozik.

Ezután kattints a "Csatlakozás" gombra, hogy a program kapcsolódjon a lézergravírozóhoz.

Ezután kattints a "Csatlakozás" gombra, hogy a program kapcsolódjon a lézergravírozóhoz.

Ha sikeres volt a kapcsolódás, az alsó részen a gombok aktívak lesznek.

Alapok

  1. lézerfej mozgási sebessége (nem a gravírozás sebessége)
  2. lézerfej mozgatás
  3. lézerfej léptetés milliméterben
  4. GRBL reset (riasztás esetén alaphelyzetbe állítás)
  5. lézerfejet visszahozza a kezdeti státuszba (bal alsó sarok)
  6. riasztás feloldás
  7. nullpont beállítás (a gomb megnyomására, a lézerfej jelenlegi helyétől kezdi a gravírozást)
  8. középpontra ugrás (a gravírozandó kép közepére megy a fej (fókusz beállításánál is hasznos)
  9. visszatér a gravírozási kezdőpontra
  10. körbejárja a gravírozandó területet (megmutatja milyen területen fog gravírozni)
  11. Frissített programból kikerült a gomb
  12.  Frissített programból kikerült a gomb
  13. külső ház esetén világítás felkapcsolása a házban
  14. külső ház esetén ventilátor felkapcsolása a házban

Kép betöltése

A képek betöltésére két lehetőség van.

Első a Fájl / Megnyit​

másokik, az ikonra klikkelés

Megjelenik egy ablak, amiben ki lehet választani a számítógépünkről azt a képet, amit gravírozni, vagy vágni szeretnénk.

A megnyitás gombra klikkelve betölti a képet

Itt van lehetőség kiválasztani, hogy gravírozni, vagy vágni szeretnék.

A paraméterek résznél van lehetőség alap szerkesztésre, fényerő, kontraszt beállításra, az F&F gomb segítségével kikapcsolható a szín átmenet, fekete és fehér lesz a kép.

A konverziós eszköz résznél

- Sorról sorra leképzés: gravírozás, egyéni méret meghatározással (be tudom állítani mekkora legyen a gravírozandó kép mérete) gravírozáshoz ezt szoktuk használni.

- 1bitFF Szinkonverzió: Különböző hatások érhetőek el.

- Vectorize: Vágásra használjuk

- Középvonal: Ritkábban, de vágásra használjuk

- Közvetítés: A Közvetítő mód érintetlenül hagyja a képet, bárminemű LaserGRBL általi feldolgozás nélkül. A kép vonaltól vonalig lesz gravírozva, vízszintesen, a DPI felbontásnak és a fájl információban szereplő képméretnek megfelelően. A gravírozás mérete nem változtatható.

Sorról-sorra beállításoknál

Az irány legördülő menüben ki tudjuk választani milyen irányban történjen a gravírozás:
- vízszintes: jobbról balra történik a gravírozás
- függőleges: fentről lefelé történik a gravírozás
- átlós: átlósan történik a gravírozás

A jobb minőség elérése érdekében, a gravírozást célszerű száliránnyal ellentétesen végezni, ez azt jelenti, hogy amennyiben a fa szálirány jobbról balra fut, függőlegesen, vagy átlósan gravírozzuk.

Vonal / mm beállítás

A gravírozás minőségére hatással van a beállításban a vonal / mm beállítás.

Telepítés után az alapbeállítás 3 vonal / mm. Ahhoz, hogy a gravírozás minősége megfelelő legyen 15-20 vonal / mm között kell az értéket beállítani. Általános beállítás fánál 15, keményebb anyagoknál 16-17, fémeknél 19-20 vonal /mm. Ez a beállítás hatással van a gravírozási időre és a gravírozás minőségére.

Vonal nézet kipipálásával láthatjuk milyen irányba fog történni a gravírozás.

Az aló részen még alap szerkesztési funkciókat találunk

Forgatás, tükrözés, vágás, kitöltés, inverz.

Sebesség menüpontban tudom beállítani a gravírozás sebességét.

Gravírozandó anyagtól függ kemény vagy puha fa, bőr, fém stb. esetén változik a beállítás. Ortur Laser Master 3 lézergravírozó esetén a fémeknél 400-500 mm/min, 20 vonal/mm, puha fa esetén 4000-7000 mm/min, kemény fa esetén 1800-4000 mm/min, 15-16 vonal/mm. Fém és fém között, fa és fa között is nagy eltérések lehetnek, ezek csak irányadó paraméterek.

      • Lézer opciók menüpont:
        M3 – Constant Power: A lézer teljesítménye állandó. Vágás esetén használjuk.
        M4 – Dinamic Power:A lézer teljesítményedinamikusan változik, gravírozásnál használjuk. Fordulópontoknál visszaveszi a teljesítményt nem égeti meg az anyagot, fényképeknél árnyalatos, kontrasztos lesz a gravírozás.

      • S-MIN: Minimum teljesítmény, ami alá ne csökkenjen a lézer teljesítmény. Abban az esetben, ha pl. akrilt vagy üveget gravírozunk, és nem szeretnénk, hogy átlátszó maradjon a felület, be lehet állítani, hogy pl. 40% alá ne csökkenjen a lézerfej teljesítménye, ott is fog gravírozni 40% teljesítménnyel, ahol semmi nincs, tejhatást elérve az üveg vagy akril felületen. Alap beállítás 0.

      • S-MAX: Itt kell a lézer teljesítményét beállítani.A beállított érték fölé nem fog menni a teljesítmény. Amennyiben nagyon égeti az anyagot, itt lehet csökkenteni a lézer teljesítményt. Figyelni kell a beállításra, az 1000 a 100%, a 100 csak 10% lesz.

      • Képméret és helyzet menüpontban tudjuk beállítani milliméterben, mekkora legyen a gravírozás mérete.

      • Eltolás menüpontban megadhatjuk, hogy a 0-tól mennyire tolja el, mennyivel arrébb kezdje a gravírozást.

A létrehoz gomra klikkelve betölti a képet, az eddig beállított paraméterekkel, gravírozáshoz előkészítve.

Vonal/mm hatása a képekre:

3 vonal/mm beállítással a kép minősége gyenge lesz.

Látható, hogy nem lett jó a minőség.

18 vonal/mm beállítással a kép minősége jó lesz

Megfelelő felbontás és vonal beállítás esetén a gravírozott kép is szép és részletgazdag lesz.

Vágás – Vectorized, vagy középvonal segítségével

Gravírozás és vágás beállítása: Azt, hogy gravírozni szeretnénk, vagy vágni, nagyon egyszerűen tudjuk szabályozni.

Alacsony sebesség, magas teljesítmény: vágás.
Mivel a lézerfej lassan halad, a lézer teljesítménye magas egy adott ponton hosszabb időt tölt el a lézer fénye, mélyebbre hatol a fában, rétegelt lemezben vagy más anyagban. A puha és kemény fánál eltérő lehet a sebesség, emiatt az „éles”, végleges anyagban történő vágás előtt érdemes mintadarabon tesztelni. Nem célszerű nagyon lassúra venni vágásnál a sebességet, mert égetni fogja az anyagot, jobb és bal oldalra beéghet. Vastagabb anyag esetén célszerű a körszámot növelni. Vágás esetén kompresszor használata javasolt, ami visszahűti a vágandó anyagot, elfújja a füstöt ezáltal megszünteti a fénytörést, kevésbé színeződik a vágandó anyag.

Vectorize

Teljesen kiöltött pl. fekete korong esetén a vectorize beállítás esetén a körvonal pirosra vált és látjuk, hogy mit fog kivágni.

Érdemes a kép automatikus körülvágására nyomni, mert a betöltött kép fehér részét is a kör részének fogja venni és a beállított pl. 5 cm es kör csökkenni fog az oldalsó fehér rész méretével. Nem lesz pontos a méret.

Középvonal

Abban az esetben, ha nem teljesen fekete kitöltött képpel van dolgunk, érdemes a középvonalat választani vágásnál.
Ha nem a középvonalat választjuk, akkor egy külső és egy belső kört vágna.

Középvonal beállításánál csak egy kör kerül kivágásra.

A vágásnál, ha többször szeretnénk körbemenni az anyagon, csak állítsuk be az ismétlés számát és nyomjunk az indításra.

Gravírozás

A sebesség növelésével a lézerfej kevesebb időt tölt el egy adott ponton, nem fog olyan mélyre hatolni, emiatt már nem vágni fog, hanem gravírozni.

A sebesség és a teljesítmény játékával, állításával tudjuk a kontrasztot beállítani. Abban az esetben, ha nagyon égeti az anyagot, növelni kell a sebességet, vagy csökkenteni a lézer teljesítményt, ha nem elég kontrasztos, csökkenteni kell a sebességet, vagy növelni a lézer teljesítményét.

Ortur Laser Master 3 lézergravírozónál pl. a bőr pénztárca gravírozásánál a sebességet emelni kellett 11.000 mm/min-re, a teljesítményt vissza kellett venni 40%-ra.

A lézerfej teljesítmény beállításánál figyelni kell, hogy a 400 a 40%, az 1.000 a 100%. Ez azért van így mert pl. fólia vágásnál nagyon pontosan be lehet állítani vágási értéket pl. 927 az 92,7% lesz.

Projektek mentése, exportálása

Ha a gravírozás befejeződött, akkor mentheted vagy exportálhatod a fájlt. A "Mentés" gombra kattintva a munkafájlt a számítógépeden elmentheted, és később újra megnyithatod és tovább dolgozhatsz rajta. Az "Exportálás" gombra kattintva pedig exportálhatod a G-kód fájlt, amelyet más CNC szoftverekkel is használhatsz.

Figyelmeztetések és biztonsági óvintézkedések

A LaserGRBL szoftver használatakor fontos betartani a biztonsági előírásokat. A lézergravírozók erős lézersugarat használnak, amely károsíthatja a szemeket, bőrt és egyéb anyagokat. Ezért mindig viselj védőszemüveget és használj védőkesztyűt, amikor a lézergravírozót használod. A lézergravírozó működése közben a lézerfény alá nyúlni TILOS! Visszatükröződő anyagok esetén fontos az anyag maszkolása, sötétítése, ne verődjön vissza a lézerfény, mert a szem károsodását okozza! A felszabaduló füstök mérgezőek lehetnek, főleg a műanyag gravírozása esetén. Használj védőburkolatot megfelelő elszívással, használd a lézergravírozót szabadban, vagy levegő elszívó alatt. Gyermekek ne tartózkodjanak a lézergravírozó közelében. Továbbá, fontos, hogy csak olyan anyagokat gravírozz, amelyek alkalmasak a lézergravírozásra, és kövesd az előírásokat az anyagok védelmére és az optimális gravírozási eredmények elérésére.

Biztonsági utasítás:

Lézergravírozó használatakor szabad szemmel NE nézzen bele a lézerfénybe, szemkárosodást okozhat!

Már nagyon kicsi 1mW lézersugárzás is veszélyt jelenthet szemünkre, még a lézerfénytől távolabb is, nagyobb teljesítményű lézerfény esetén még nagyobb a veszély!

A lézersugarak szembe jutásával a retina sérülhet, szemkárosodást okozhat, nagyobb teljesítményű lézer esetén a retina átlyukadhat és akár vakságot is okozhat. A bőrfelülettel érintkezve égési sérüléseket okozhatnak, emiatt a lézergravírozókhoz védőszemüveg használata javasolt!
100%-os védelem nincs, ezért mindenki, aki ilyen eszközt használ, még védőszemüveg használata esetén, is a lehető legrövidebb ideig ellenőrizze lézergravírozás közben a munkaanyagot.