Melyik lézegravírozót válasszam?

list In: A karórák világa On: comment Hozzászólás: 0 favorite Hit: 4113

Sokan felhívnak telefonon és kérdezik: „Melyik lézergravírozó lenne alkalmas nekem?”. Ezért most írásos formában is megpróbálok segíteni, hátha megkönnyítem a választást.


Az első és legfontosabb dolog a választásnál, hogy milyen anyagra szeretnénk használni a lézergravírozót és milyen mennyiségben:

Amennyiben konkrét elképzelésünk van, hogy pl. bőrt, textilt, papírt, műanyagot, bambuszt, gumit vagy fát szeretnék gravírozni, és a munkaterület nagysága nem fogja meghaladni a  8 x 8 centimétert, továbbá nem számít a sebesség sem, akkor a legideálisabb és legköltséghatékonyabb választás a 3 Watt teljesítményű lézergravírozónk.

3watt lézergravírozó

Ennek a kis kompakt gépnek a mérete, szélesség: 15,2 cm mélység: 16,6 cm, magassága: 14,3 cm. Az, hogy a munkaterület nagysága 8 x 8 cm nem jelenti azt, hogy ne lehetne nagyobb felületet is gravírozni. A nagyobb felület gravírozása, ebben az esetben a készülék arrébb helyezésével oldható meg. Ez azt jelenti, hogy, ha például egy fa asztalfelületre, vagy ajándék fa borosüvegtartóra szeretnék nagyobb szöveget gravírozni, akkor részekre kell bontani a szöveget.

lázergravírozott fa doboz

A boros dobozon látható lézergravírozást is meg lehet oldani egyszerűen. Bontsuk három részre a szöveget így:  REF INED WINE. Amikor elkészült a REF szó gravírozása, helyezzük arrébb a lézergravírozót, indítsuk el a programban a gravírozandó terület körbejárását, – a lézerfény körbejár és megmutatja hova készül a következő gravírozás – majd indulhat a következő szó. Ha kész jöhet a harmadik.

Amikor azt írtam, hogy nem számít a sebesség, azért írtam, mert a 3 Watt teljesítményű lézergravírozó sebességét nem lehet szabályozni, csak a lézer teljesítményét. A lézer teljesítményének szabályozására viszont azért van szükség, mert nem ugyanolyan teljesítménnyel kell vágni egy A4-es papírt vagy egy kartont, nem ugyanaz a teljesítmény kell egy bőr egy puhafa vagy egy keményfa gravírozásához. Gyakorlás és odafigyelés kell, hogy az ember megtanulja a lézergravírozó használatát, és úgy tudja használni, hogy ne csak a mintadarabra, hanem az „éles” munkadarabra is biztonsággal tudjon gravírozni.


Ennek a típusnak az előnye, hogy hordozható, kicsi, kompakt, amikor nem használjuk, másodpercek alatt el lehet rakni, egyszerű használat, szemünket védő zöld plexi alapban rajta van a készüléken.
Hátrány: A 15 Watt és a 20 Watt teljesítményű lézergravírozóhoz képest lassúbb, motor sebessége fix (nem állítható), gravírozás méretében kissé korlátozott.

3 Wattos lézergravírozó elérhető: ITT


Abban az esetben, ha egy kicsit előrébb gondolkodunk, számít a sebesség, a lézer teljesítménye és még az is szükséges, hogy kompakt legyen a gép, nagyon jó választás lehet a Kompakt asztali lézergravírozó  20 Watt teljesítménnyel. Ebből a típusból már két lehetőség közül választhatunk. Az egyik a lézergravírozásra optimalizált SF-es lézerfejjel, a másik a vágásra optimalizált LF-es lézerfejjel található meg webáruházunkban.

A két gép közötti különbség:

- Gravírozásra optimalizált SF-fej: Leginkább gravírozásra lett optimalizálva, gyönyörű, kontrasztos képeket lehet vele készíteni. Abban az esetben, ha túlnyomórészt gravírozásra lenne szükség, kevesebb vágással, ezt a gépet javasoljuk. Az SF-es fejjel szerelt gépet használhatjuk, fához, bambuszhoz, bútorlaphoz, textilekhez, bőrhöz, különböző műanyagokhoz, gumihoz, üveghez, akrilhoz, puhább fémekhez, papír vágáshoz, pl. meghívók készítéséhez. Ezzel a gép is alkalmas vágásra, max 7-8 mm-ig (anyag függő)

- Vágásra optimalizált LF-fej: Az LF-fejjel szerelt gépkel vágásra lettek optimalizálva. A gépet meg lehet vásárolni kompresszorral és kompresszor nélkül is. Mivel vágásra lettek optimalizálva a vastagabb anyagokkal is könnyebben elboldogulnak. Maximum vágási mélysége 1 - 1,1 cm kompresszorral. A lézergravírozó csomag tartalmazza az összes csatlakozót, a lézerfejre rögzíthető kiegészítőket, levegőcsövet, ami szükséges a kompresszor csatlakoztatásához. A kompresszor megvásárlása opcionális, nem feltétele a gép működésének. Amennyiben van otthon kompresszor, rá lehet azt is kötni, ahhoz hogy megfelelően működjön minimum 40 liter / perc levegő áramlásnak kell lennie. Gravírozásra ez a gép is tökéletesen alkalmas, nagyon szép képeket lehet vele gravírozni, viszont kevésbé kontrasztos, mint az SF fejjel szerelt lézergravírozó képei.

kompakt lézergravírozó

Az előző géphez hasonlóan könnyen előszedhető, elrakható, viszont sebességben kb 30-40-szor gyorsabb. Állítható a lézer teljesítménye és a sebessége. Ez azért fontos, mert sokkal finomabban be lehet állítani az adott anyagnak megfelelően. Ezzel a készülékkel, - teljesítménye miatt - már több anyag gravírozására, vágására is lehetőségünk nyílik. A bőr, textil, papír pl. meghívók gravírozása, vágása, műanyag, bambusz, gumi, fa termékeken kívül még nyáklapokhoz, akrilhoz, üveghez, kövekhez, porszórt fémekhez, puhább fémekhez stb. is használható. Ennél a készüléknél a munkafelület nagysága, vagyis a gravírozás mérete 18 x 18 cm.


Nagyon nagy előnye ennek a típusú gravírozónak, hogy forgatórollerrel is összekapcsolható, ezáltal a hengeres tárgyak lézergravírozására is lehetőségünk van. A képen látható forgatórollerrel, talpas poharakat, üvegeket  is lehet gravírozni.  A lézergravírozó szoftver innen letölthető: Szoftver letöltés magyar nyelvű, így a használata könnyen elsajátítható.

forgatóroller lézergravírozóhoz

Előnyök: kicsi, kompakt, rendkívül gyors, nagy teljesítmény, állítható sebesség, állítható lézerteljesítmény, sok anyaghoz használható lézergravírozásra és vágásra, forgatóroller csatlakoztatható hozzá, későbbiek folyamán upgradelhető (cserélhető a 15 Wattos lézerfej 20 Wattra), bármilyen szervízalkatrész elérhető amennyiben szükséges lenne.
Hátrány: visszatükröződő felületek sötétítése, azaz „mattítása” szükséges a lézerfény visszaverődése, vagy üveg esetében az üvegen átvilágítás miatt. Részletek itt.

20 Wattos gravírozásra optimalizált, de vágásra is alkalmas kompakt lézergravírozó elérhető: ITT

20 Wattos vágásra optimalizált, de gravírozásra tökéletesen alkalmas kompakt lézergravírozó elérhető: ITT

Forgatóroller lézergravírozóhoz. Kompatibilis az összes általunk forgalmazott Ortur és Aufero lézergravírozókkal: ITT


A harmadik lézergravírozó 20 Wattos lézerfejjel.

asztali lézergravírozó
Állítható a teljesítménye, sebessége. Magyar nyelvű a szoftver, csatlakoztatható hozzá forgatóroller. Ugyanúgy bőr, textil, papír, műanyag, bambusz, gumi, fa, nyáklap, akril, üveg, kő, porszórt fém, stb. gravírozható vele. Ami ennek a típusnak a nagy előnye, az a gravírozási munkaterület nagysága, ami 40 x 43 cm. Érdemes átgondolni vásárláskor, mire is fogjuk használni, szükségeünk van e nagyobb lézergravírozóra.
Igaz ennek a készüléknek a tárolása kicsit körülményesebb, de a tárgyak aláhelyezése kényelmesebb. Érdemes előre gondolkodnunk, hiszen lehet, hogy ma csak kicsi dolgokat szeretnénk gravírozni, holnap viszont már jobb lenne a nagyobb készülék.

Előnyök: nagy munkafelület: 40 x 43 cm, rendkívül gyors, nagy teljesítmény, állítható sebesség, állítható lézer teljesítmény, sok anyaghoz használható lézergravírozásra és vágásra, forgatóroller csatlakoztatható hozzá, későbbiek folyamán upgradelhető (cserélhető a 15 Wattos lézerfej 20 Wattra), bármilyen szervízalkatrész elérhető amennyiben szükséges lenne.
Hátrány: tárolásához nagyobb hely szükséges, visszatükröződő felületek sötétítése, azaz „mattítása” szükséges a lézerfény visszaverődése, vagy üveg esetében az üvegen átvilágítás miatt. Részletek itt.

15 Wattos asztali lézergravírozó elérhető: ITT

15 Wattos asztali lézergravírozó, forgató rollerel elérhető: ITT

20 Wattos asztali lézergravírozó elérhető: ITT

20 Wattos asztali lézergravírozó, forgató rollerel elérhető: ITT

Forgatóroller lézergravírozóhoz: ITT


Hozzászólás

Jelenleg nincs hozzászólás!

Megjegyzés írás

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December