Az óra története

list In: A karórák világa On: comment Hozzászólás: 0 favorite Hit: 973

Időt már az ókor óta mértek az emberek, de a ma ismert időmérő szerkezet kialakulásához hosszú út vezetett.

Időt már az ókor óta mértek az emberek, de a ma ismert időmérő szerkezet kialakulásához hosszú út vezetett.

Az időmérés kezdetén az óegyiptomiak napórát használtak, ezt követte a víz, és homokóra, de mivel ezek nagyon helyhez kötött szerkezetek voltak, nem bizonyultak annyira hasznosnak, sőt, a napórát állandó jelleggel felügyelni is kellet. A helyhez kötöttség problémáját a mechanikus óraszerkezet megjelenése könnyedén eltörölte.

Vannak arra utaló jelek, melyek szerint az első óraszerkezetek már az ókorban kialakultak, de még nem voltak képesek az idő egyenletes mérésére. Kínában már a kora középkorban elkészítettek valamiféle óraszerkezetet, de a konfuciánus időszak eljöttével Kína szinte elfeledkezett az addigi technikai vívmányairól.

Mivel az ókori görögök már készítettek fogaskerékkel működő eszközöket, így az európai kultúrkörben nem volt ismeretlen ezek mechanizmusa.

A karóra öltöztet. De ahhoz, hogy karórát viselhessünk, a helyhez kötött óratípusoktól el kellett jutni a mechanikus óráig, majd annak is könnyed, apró, hordozható szerkezetéig.

A korai óraszerkezetek hajtásáról súlyok gondoskodtak, ezek természetesen nem voltak alkalmasak személyes használatra. Az első hordozható órák Peter Henlein nevéhez köthetőek, aki az 1500-as évek környékén létrehozta a "nürnbergi tojás" névre hallgató hordozható órákat. Jacob Zech is készített hordozható órákat, de ebben a korban még nem alkalmaztak percmutatót. Ezek az óraszerkezetek még teljesen kézzel készültek.

A mai kedvenc és elterjedt óratípusunk, a karóra, Abraham Louis Perrelet nevéhez fűződik. Az 1700-as évek körül alkotta meg az első automata óraszerkezetet, amely később a karórák alapja is lett, bár a korai években még csak zsebórákban alkalmazták. Majd ezek után sok-sok kísérletezés árán megszületett a modern mechanikus karóra.

Szeretne egy újabb karórát meglévő darabjai mellé? Ajándékba adna egy elegáns modellt? Fedezze fel karóra webáruházunk kínálatát, széles választékunk minden igényt kielégít!

Rajong a karórákért? Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal, karórák széles választékáért pedig nézzen körül webáruházunkban.


Tags: Joomla

Hozzászólás

Jelenleg nincs hozzászólás!

Megjegyzés írás

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December